perjantai 8. maaliskuuta 2013

Ratsastajan turvallisuus

Näin tän aiheen aika ajankohtaseksi ku oon tutustunut tohon maankamaraan parikin kertaa lyhyen ajan sisään niin että on käynyt jotain. Ei mitään vakavampaa sinänsä, joulukuussa polvikierukka otti vähän osumaa ja nyt tää solisluu. Huomioikaa, että seuraavat jutut perustuvat vain ja ainoastaan mun mielipiteisiin, en halua saarnata :) Ja joo - tätä samaa hoetaan joka paikassa, mutta mun mielestä nää jutut on ihan hyvä muistutus ihmisille!

Minä käytän aina kypärää, enkä todellakaan ymmärrä ihmisiä jotka tietoisesti jättävät sen käytön pois. Jos käy nopeasti selässä sitä aiemmin suunnittelematta tai ottaa esimerkiksi konfirmaatiokuvia, niin menkööt. Jotain mitä oon huomannut, niin ratsastajat ovat kovia projisoimaan.. Monet maailman huiput ratsastavat koulukiemuroita ja hyppäävät talon kokoisia esteitä ilman kypärää, joten Leena 13 vee ajattelee: "Jos minäkin ratsastan ilman kypärää, minäkin olen huippu!" Ei, et ole, vaan idiootti, joka voisi pistää sen kypärän päähän etteivät ne viimeisetkin aivosolut haihdu ilmaan.
Yleensä en - etenkään kesällä - ratsasta hiukset auki, en sitten tiedä miksi ne tässä oli :D
Turvaliivejä käytetään harmittavan vähän. Monet perustelevat sillä että ne ovat tönkköjä päällä, mutta kun löytää oikean kokoisen ja hyvin istuvan version niin se missään tunnu. Mä aion aloittaa turvaliivin etsimisen heti kun saan tän kantositeen pois. Ymmärrän kyllä että ne on monelle melko hintavia, mutta melkoisen halpa henkivakuutus ja itse ainakin mielummin maksan siitä turvaliivistä kuin menen makailemaan taas sairaalaan.. Joka sekään ei ole ilmaista! Etenkin hypätessä, maastossa tai ilman satulaa mennessä kun tippumiset/onnettomuudet ovat yleisiä (en kiellä etteikö esim. kouluratsastuksessa niitä tapahtuisi), niin on ihan fiksu veto vetää se turvaliivi päälle! Mun kaveri tippui joskus palaliivin kanssa, hevonen astui kyljen päälle, pieni naarmu sinne tuli kun kavion reuna meni niistä palojen välistä, mutta en halua ees tietää mitä ois tapahtunut jos palaliiviä ei ois ollut.. Ymmärrän kyllä niitä jotka eivät turvaliiviä käytä, saattaahan se tuntua turhalta mutta hevosten kanssa on aina se mahdollisuus että mitä jos..

Asianmukainen pukeutuminen vähentää aina onnettomuuksia. Ei kahisevia tai heiluvia vaatteita jne.

Sitten ne kengät. Ei liukas- tai tasapohjaisia kenkiä ja asiat on aika mallillaan. Ja tietty turvajalustimet on aika jees! Yhdessä vaiheessa ne kumilenkkijalkkarit oli tosi yleisiä, en tiedä riippuuko tallista mutta nykyään niitä on näkynyt vähemmän. Niihin harvemmin varmaan jää jalka kiinni!
Ratsastushanskat tuntuu itelle ainakin tärkeiltä. Niin paremman pidon ja hankaumien estämisen takia, kuin yllättävienkin tilanteiden.. Riippuu ohjista, mutta jos ratsastat ilman hanskoja ja hevonen saaliseläimenä sätkähtää puskassa väijyvää mörköä, kuinkas sitten suu pannaan kun ohjat luisuvat kädestä?

Nyt kun miettii, niin tyhmiä virheitä tulee välillä itsekin tehtyä näiden turvavarusteiden suhteen, mutta.. Virheistä oppii, vai?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti